Het Strijkje van de Marinierskapel der Koninklijke Marine

Bezetting: viool, piano, cello, contrabas

Gespecialiseerd in diner en receptie.

Repertoire: Licht-klassiek, salonmuziek, Hongaars, csardas, Weens, tango.


Het Strijkje was tussen 1945-2019 het muzikale visitekaartje van de Koninklijke Marine op diners en recepties. Licht-klassiek, salonmuziek, meeslepende Hongaarse melodieën, de aanstekelijke csardas, het Weense repertoire en de tango waren ruim 75 jaar, in wisselende bezetting, de troeven van het Strijkje. Het “Strijkje van de Marinierskapel der Koninklijke Marine” was het oudste ensemble  van de kapel; Een violist (tot ±1998 zelfs 2 violen), cellist, contrabassist en een pianist, vormden samen dit unieke “orkestje”. Ze speelden zelden voor het grote publiek maar des te meer achter de schermen, in besloten kring.
In de loop der jaren verzorgden de musici van het Strijkje de achtergrondmuziek op talloze recepties en diners voor o.a. het Koninklijk Huis en de politieke en militaire leiding van Nederland. In al die jaren speelden zij vele malen voor het Koninklijk Huis. De hoogtepunten voor het Strijkje waren het spelen op de receptie t.g.v. het huwelijk van Z.K.H. Prins Maurits en Marilène van den Broek op Paleis het Loo,  de diverse optredens in Japan in de aanwezigheid van (de toen nog Z.K.H. Prins) Willem Alexander, en het spelen op het regeringsdiner in de Ridderzaal te 's-Gravenhage in aanwezigheid van van Z.K.H. Prins Willem Alexander en Mevrouw Maxima Zorreguieta  ter gelegenheid van hun voorgenomen huwelijk.
Een bijzonder eervolle uitnodiging en hoogtepunt was het spelen tijdens het regeringsdiner in de Ridderzaal dat Minister-president  J.P. Balkenende aanbood aan de toenmalige Hare Majesteit Koningin Beatrix ter gelegenheid van haar 25-jarig regeringsjubileum, evenals de muzikale bijdrage tijdens het koninklijk bezoek in New York september 2009.
Buiten de landsgrenzen is het ensemble vele malen ingezet en trad buiten vele West-Europese landen op in o.a. Indonesië, Verenigde Staten, Rusland, Abu Dhabi en Dubai, Japan en Irak.
Een zeer bijzondere missie van het Strijkje van de Marinierskapel was het muzikaal begeleiden van de kerstdiensten rond en tijdens de kerstdagen 2003 voor de Nederlandse militairen in Irak.

 

bezetting ensemble 2010, ridderzaal

 

Na het Functioneel Leeftijd Ontslag (FLO) van diverse leden zijn geen nieuwe strijkers meer aangetrokken in het traditionele harmonieorkest, wat de Marinierskapel van origine is. Daarmee is tevens een einde gekomen aan een lange traditie van een strijk-ensemble binnen het orkest.